Terwijl de meesten van zijn leeftijdgenoten wegtrekken, besluit de 25-jarige Ethiopische Abebe juist in zijn dorp te blijven wonen.


Staying Put. Een film gebaseerd op ware verhalen.

(80/90 min.)


Abebe woont in Lalibela een stadje in het hooggelegen noorden van Ethiopië. Veel jongeren uit zijn omgeving vertrekken naar Addis Abeba of verder, hij wil blijven. Hij besluit een pelgrimstocht te maken naar Gishen Mariam. Vanuit zijn perspectief, zijn gedachtes en belevingswereld volgen we zijn weg.

Een verhaal over een leven tussen de zeer oude cultuur en de opkomende moderne tijd. Een zoektocht naar een zinvol leven.


Hoofdpersonen

Regisseur Nico kent Abebe al sinds zijn 15e. In die tijd was hij een dakloze ‘shoeshine” jongen. Nu leeft hij op een stukje land, geërfd van zijn moeder. Werk en geld heeft hij niet. In zijn zoektocht als jonge man - Wie ben ik? Wat wil ik? en Wat kan ik gaan doen met mijn leven? - vindt hij houvast in zijn cultuur en geloof.

Hij is een serieuze, oprechte en religieuze jongen. Sommige gewiekste zakelijke types vinden hem wellicht naïef.


“I don’t need money to become miljardair. I don’t pray for this.

I want to be like the holy King Lalibela (12th century), not to become King but to help poor people like he did. This is my dream.”


Abebe is een idealist.


Wogen is het tegenovergestelde van Abebe, pragmatisch en eerlijk opportunistisch. Hij leeft van dag tot dag, is minder serieus over het leven, maakt daar vooral grappen over en provoceert.


Hij is de nar van het groepje ‘hang’-jongeren in Lalibela:


“I love Africa!! I don’ care, today I have food. Tomorrow friends have, we will eat together. This is African life !!”


Filmplan


Abebe en Wogen willen allebei, in tegenstelling tot veel vrienden die naar het westen zijn vertrokken, blijven wonen op hun geboorteplek.

We trekken samen met Abebe en Wogen, door het hooggelegen noorden van Ethiopië. En ontdekken hoe het is om te leven in dit afgelegen en rurale gebied. Ook voor Abebe en Wogen, jongens uit een klein stadje, is het leven buiten hun stadje veelal onbekend terrein.


We zien hoe de jonge generatie, de vrienden van Adebe en Wogen, worstelen met de keuze om weg te gaan en we ontmoeten mensen in de afgelegen gebieden die wellicht nooit hun land zullen verlaten.


We trekken door het uitgestrekte land waar vooral op een traditionele manier geleefd wordt; de boeren, de kloosters, de zeer oude monolithische (in de bergen uitgehouwen) kerken, maar ook de meer moderne ruwe en rauwe steden.

De pelgrimstocht eindigt boven op de berg bij de kerk Gishen Mariam waar jaarlijks tien duizenden pelgrims samenkomen.


De reis wordt een innerlijke zoektocht naar hun roots en de oude cultuur. Wat heeft dit leven voor hen te betekenen, wat zijn de mogelijkheden? Hoe een zinvol bestaan hier op te bouwen?Waarom


Steun dit project als je het belangrijk vindt dat ook de jongeren die in Afrika blijven, een gezicht krijgen. Via de media krijgen we veel berichten over immigranten die van Afrika naar Europa vluchten. Maar hoe gaat het nu met de jongeren die bewust niet willen emigreren en achterblijven terwijl om hen heen veel vrienden de oversteek wagen? In deze film krijg je een beeld van de jongeren die blijven. Jongeren die, in hun geboorteland, hun levensweg zoeken.

Stijl


In een mix van speelfilm en documentaire reizen wij door het land. Abebe en Wogen acteren zichzelf en improviseren op de situaties. Abebe als de pelgrim op zoek naar zingeving en Wogen de nar, die als een duiveltje op Abebe zijn schouder meekijkt en Abebe’s geweten beproeft, relativeert en hem pest. Plots kan hij opduiken en is dan weer weg.


De film laat, via de gespeelde en geïmproviseerde scènes, de belevingswereld van Abebe zien; zijn innerlijke wereld, dromen, herinneringen aan vroeger, etc.

Tijdens de reis houdt Wogen Abebe op de hoogte van de roddels en gebeurtenissen thuis in Lalibela. Is het Fre, vriendin van Abebe en eigenaar van de shop waar de jongeren samen komen, inmiddels gelukt om met de Noorse man te trouwen?


In de werkelijkheid en in de film zal het een zware reis worden, waarin confrontaties niet uit de weg worden gegaan. Een louterende reis, waarin frustraties, het leven niet meer zien zitten, maar ook de lol en het plezier van het leven hier in dit land zichtbaar worden.


Staying Put, een film met een magisch realistische impact.


Geef voor dit project!


'The beggars are those who serve God'  Abebe


Dit project is 100% crowdfunding.

Het wordt een persoonlijke, authentieke film die met hart en ziel gemaakt wordt, 100% inzet en 100% crowdfunding is in deze een must. De 100% inzet is er al, daarnaast wordt de filmapparatuur en vele andere zaken inmiddels gesponsord.


Voor de opnames hebben we, naast de privé inbreng van de makers en de €10.000 opbrengst van de crowdfunding hebben we nog extra budget nodig om meer en betere opnames te kunnen maken.(reiskosten, locale hulp etc..) En voor de postproductie. Er staan twee opname periodes geplant.


Dit filmproject wordt in woord en daad ondersteund door o.a.:

BiraBiro Films, Filmhuis Den Haag (reguliere vertoning), Humanity House, Movies that Matter, Gusto Entertainment (NL distributie)....


Producent is Stichting Filmstad


Aanvullende Trailer Staying Put (4 min), hier

De Makers


Nico Bunnik, regisseur, producent

Is een ervaren filmmaker. Hij werkt naast zijn eigen films regelmatig voor andere filmproducties en heeft al aan diverse filmproducties in Afrika gewerkt; hij weet wat hem te wachten staat. Nico kan erg goed improviseren, waardoor onverwachte situaties juist een meerwaarde kunnen krijgen. Nico heeft zijn opleiding als filmmaker gevolgd aan de Cine-Work-Shop van de Vrije Academie in Den Haag.


Zijn laatste film ‘Atla’, die zich afspeelt in de Sinaï woestijn, is een lange documentaire en heeft op vele filmfestivals gedraaid. (o.a. PEK, Nederlands Film Festival, ECU, Split)

Hierin trekken twee bedoeïenen, een witte vrouw en twee zwaar bepakte kamelen door een eindeloos landschap.


‘Ze gaan verder vooruit. Even zinloos als onherroepelijk. Dit is niet Waiting for Godot, maar Going to Godot’, schreef het NRC hierover.


Abebe, Wogen, Abush, Fre...,

zijn de jongeren, de acteurs, de verhalenvertellers en de inspirators van de film, maar ook vooral zichzelf. Abush is de beste vriend van Abebe. Zij zijn erg close en delen veel samen. Een heel andere dynamiek dan die van Abebe en Wogen samen. Fre is de eigenaar van het kleine winkeltje, waar veel jongeren samen komen. Voor Abebe is zij als een moeder. Zij wil trouwen met een westerse man.


Marion van der Gun, editor

Marion heeft als editor aan veel films gewerkt zowel speelfilm als documentaire.


Tinus Holthuis, inspirator

Tinus is een goede vriend van Nico, die altijd weer weet te motiveren. Hij is filmmaker, gaffer, lichtontwerper…


BiraBiro Films, Co and Line Producer

BiraBiro Films is Daniel Taye Workou en Mesereta Argaw. Zij wonen en leven in Addis Abeba. Vanuit hun Ethiopische view en als ervaren filmproducent geven zij veel feedback en hulp bij het maken van deze film.


Jan Willem van Dam, advies en ondersteuning

Jan Willem is vooral zelf filmmaker, in dit geval, is hij producent.


Stichting Filmstad

www.filmstad.org

€15 of meer

De Gulle Gever

Dank voor jouw steun; je wordt op de hoogte gehouden via de nieuwsbrief.

Je krijgt een tijdelijke link naar de film.

€25 of meer

De Filmliefhebber

Je krijgt een tijdelijke link naar de film.

En wordt vermeld op de aftiteling

€50 of meer

De Cinefiel

Je wordt uitgenodigd voor de feestelijke première in het Filmhuis Den Haag en krijgt een link naar de film.

€150 of meer

De Filmverzamelaar

Je ontvangt naar keuze een poster van de film of een still uit de film (foto afdruk op A4)  en een eeuwige link naar de film. En je bent eregast op de feestelijke première (2 personen).

€250 of meer

De Geldschieter

Een vermelding in de aftiteling en op de poster als Executive Producer, je bent eregast op de première voor 2 personen.

(the dresscode is 'Producer').

€300 of meer

De Filmmaker

Eén dag post-productie en/of begeleiding voor jouw filmproject in deBun Studio. Colorgrading, VFX, editing, sound, mixage (5.1), DCP.

Vragen, meerdere dagen, neem contact op!

€500 of meer

De Sponsor

€500 of meer en/of ondersteuning in natura. Je vindt het project, sympathiek, noodzakelijk, staat achter het doel en wilt je naam hier aan verbinden of juist niet en anoniem blijven. Laat het ons weten, grote kans dat jullie wensen en de onze ergens samen kunnen komen.

€500 of meer

De Ontdekkingsreiziger

Een uitnodiging om 4 dagen bij Abebe op zijn prachtige landje te logeren (in een privé lodge, 2 personen, excl. vlucht) en onder te duiken in het lokale Ethiopische leven. Abebe en Wogen leiden je graag rond. In en rondom Lalibela kan je de beroemde monolithische kerken en kloosters bezoeken

Voor de hardcore ontdekkingsreizigers zijn er trektochten te maken door dit ongerepte berggebied, met zijn prachtige natuur, afgelegen dorpjes en kloosters. Wij helpen en adviseren jullie. Lalibela is via de lucht makkelijk bereikbaar. Via de weg begint de ontdekkingsreis al in Addis Abeba.

Wij verwachten je op de première en zijn benieuwd naar jullie verhalen en belevenissen.

Geen tegenprestatie

Ik wil graag dit project steunen en hoef hiervoor geen tegenprestatie te ontvangen

'Looks amazing Nico. A stunning continent and a beautiful contrast of identities and lifestyles. Can't wait to watch it..'


'Elk land heeft gemotiveerde mensen nodig om verder te komen. Als iedereen wegtrekt wordt het een leeg land zonder toekomst'


Staying Put

Please, share your reaction, opinion, thoughts... here

Zie de trailer en het plan!

(Please include your email address!!)

Stichting Filmstad,

IBAN: NL74 INGB 0000 1245 94  

BIC: INGBNL2A

We are still funding, for more budget!

donate by bank:

or card:

Nico Bunnik

Regisseur


Stichting Filmstad

producent

contact

++31 619208717

subscribe for Staying Put mailing

Hoge Zand 36 B, 2512 EM Den Haag

the Netherlands